"Manusia adalah selemah-lemah makhluk yang diciptakan oleh Allah SWT.,dunia hanya sementara, akhirat adalah selamanya., be a truly muslimah..InsyaAllah.."

Sunday, November 20, 2011

Petua Dr. Fatimah Az-Zahra

         Adakah anda mengenali siapa Dr. Fatimah Az-Zahra? Kalau anda selalu tengok ASTRO channel 106, pasti anda akan mengenali Dr. Fatimah.

Hari ini saya bukan nak ceritakan tentang Dr. Fatimah,tetapi saya nak kongsikan dengan anda 1 petua/jampi yang diajar oleh beliau.

Dr Fatimah telah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam ‘abqaro’ menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.

(‘Abqaro’ ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya:
Lepas solat Isya’, ambil air segelas, baca al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:

(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),

(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.


ana ada dapat pertanyaan,.andai anak dara nak mangamalkan petua ni boleh tak? 
jawapannya sudah semestinya boleh,.mengamalkan dari awal lebih baik,. supaya ianya menjadi amalan seharian,.insyaAllah,.. x beri pe2 kesan,..yang x baik,.klu anak dara yang amal,.lagi bagus..=) 

1 comment:

|| A r a W a n i || said...

Salam..
Klau ank dara nak amal petua ni, boleh tak?