"Manusia adalah selemah-lemah makhluk yang diciptakan oleh Allah SWT.,dunia hanya sementara, akhirat adalah selamanya., be a truly muslimah..InsyaAllah.."

Saturday, January 19, 2013

Setia Seorang ISTERI...      Wanita yang matang biasanya pandai menguruskan perasaan. Kekuatannya terletak pada keyakinan diri bahawa dia tidak akan larut dalam emosi negatif yang merosakkan peribadinya. Isteri solehah faham dan yakin hanya suaminya sahajayang berhak ke atas hati dan cintanya. Satu untuk selamanya, dunia dan akhirat. walaupun sang suami bukan cintanya yang pertama tetapi biarlah cintamu yang terakhir hanya untuknya. jika bekas kekasih hadir lagi mengisi ruang hidupmu, jangan sesekali berikan peluang memori indah mengelabui perasaanmu itu. walaupun di sudut hati  pasti tersisa kenangan manis ketika masih bersama bersama dia, hal ini tidak mungkin dapat dinafikan namun anggaplah ia sebagai satu mimpi yang sememangnya bukan realiti.

         Sesiapa pun boleh hadir di hatimu tetapi hanya dirimu yang memegang kendali hatimu sendiri bukan lelaki itu! cuba ubati hatimu dengan mengingati Allah, berdoa seperti mana diajarkan Rasulullah SAW :

         "Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, tetapkan lah hati hambaMu di atas jalanMu."

    Jangan biarkan ia mempengaruhi perasaanmu kerana sehebat apa pun pujuk rayu rindunya, jika tidak melayan, denagn izin Allah ia tak akan menjadi, jadi jangan layan! Ramai lagi orang yang rindukan layananmu, tumpukan hidup untuk kerjaya suami dan keluarga tercinta. Itu semua sungguh menyibukkan dirimu, jadi mana sempat nak melayan memori asmara yang telah basi!

     Ingatilah kemanisan cinta suami yang telah membina impian bersama anda. jangan sesekali membandingkan suami mu dengan lelaki itu. jika dirimu melakukan itu, sebenarnya dirimu telah membuka satu pintu untuk si penceroboh masuk ke laman hatimu. Isteri yang kerap meyebut kekurangan suami pada hakikatnya dia telah membutakan matanya sendiri. mungkin banyak kelemahan suami tetapi jangan lupakan kelebihannya. Jika bekas kekasih anda pandai segalanya, belum tentu dia sanggup berkorban seperti mana pengorbanan suami yang telah terbukti pengorbanannya!


     Mengapa Allah menjadikan dirimu dan suami pasangan yang serasi? Kerana kelemahan mu menjadi tarikan bagi suami menguatkannya dan begitu sebaliknya. Hiduplah engan gembira di atas kelemahan dan kelebihan yang dianugerahkan Tuhan. Semua itu sebahagian daripada kemanisan bercinta. wanita yang beriman kepada suaminya berhak ke atas semua pintu syurga apabila dia sanggup menjaga diri dan maruah keluarga. Jangan biarkan hatimu yang solehah dikotori oleh khayalan tentang lelaki itu. Hati biarlah suci kerana di situlah jatuhnya pandangan kasih dan rahmat Allah swt


Suhaiza_Shuhaimi/AllahisEnoughforMe/20 Jan '13/ at my sweet home


No comments: