"Manusia adalah selemah-lemah makhluk yang diciptakan oleh Allah SWT.,dunia hanya sementara, akhirat adalah selamanya., be a truly muslimah..InsyaAllah.."

Saturday, January 7, 2012

Manisnya bila menjadi seorang Isteri

     Sedang sibuk dengan minggu exam ni,. sempat lagi ana menulis. Bukan apa, untuk release tekanan sebab seharian study. Penat, memang penat. Mana taknya,. berkampung dalam bilik, menghadap buku. Sampai ke petang, baru keluar mencari makan. Itu pun sebab perut dah berbunyi.ehe. Sebenarnya, dalam sibuk2 menghadapi peperiksaan ni,. ana juga tidak lepas dari t/jawab sebagai seorang isteri. Sejak menjadi wanita di belakang seorang lelaki ini, ana merasakan tersangat bahagia. Melalui hari-hari bersama seorang suami.

    Tambah-tambah bila minggu exam ni, ana dapat merasakan kehadiran seorang suami sangat penting di sisi ana. Bila ana balik pada hujung minggu berjumpa dengan suami,. ana dapat rasakan sangat gembira bila dapat melihat wajahnya di hadapan ana. Bila ana study, dia juga ada di samping ana. Makan bersama,. berbual, menonton dvd dan membaca. Hidup ana terasa penuh dengan kehadiran dia. Walaupun kami baru sebulan lebih mendirikan rumah tangga, namun ana dapat rasakan keserasian antara kami. Manisnya hanya Allah sahaja yang tahu. Baru ana tahu mengapa Islam mengajurkan perkahwinan. Tambah-tambah lagi perkahwinan di usia muda. Ada seorang lecturer ana bertanyakan pada ana,." Best tak kahwin?" Hanya hanya tersenyum. Katanya lagi kalau tahu kahwen ini best, sejak dari sekolah tadika lagi dia akan simpankan duit berkahwin. Nak tergelak juga ana dengan statement dia. Tetapi memang ana akui,.kata2nya itu adalah sangat betul.  

     Namun dalam perkahwinan yang manis, ada juga tawar2nya. Maksud ana banyak perkara yang kita tak tahu dan perlu kita perbaiki apabila kita sendiri melaluinya selepas perkahwinan. Menjadi seorang isteri perlulah pandai menguruskan diri, rumahtangga dan emosi. Jangan terlalu sensitif andai suami menegur silap dan salah yang kita buat. Itu semuanya adalah untuk mendidik. Jangan anggap diri kita perempuan yang baik dan patuh perintah Allah , kita akan terlepas daripada melakukan kesilapan sewaktu melaksanakan tugasan sebagai isteri. Hakikat seorang isteri perlu menerima teguran dengan baik dan memperbaiki diri. Wanita tulang rusuk yang bengkok. Tugas seorang suami untuk meluruskan.

Pernikahan menyikap takbir rahsia
Suami isteri inginkan keluarga yang bahgia
Dan mengharapkan sebuah bahtera indah
Untuk bersama belayar ke muara
Pernikahan menginsafkan kita
Perlunya iman dan takwa
Meniti sabar dan redha
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan
Susah mendatang tempuhi dengan tabah
Isteri janji telah dimateri diijabkabulkan dan dirahmati
Detik pertemuan dan pernikahan yang disirami airmata kasih
Demi syurga Ilahi
Suami jangan menagih setia umpama hajar dan setianya zulaikha
Terimalah seadanya yang terindah di lubuk hatimu
Isteri adalah amanah buatmu
Tika suami terteguk racun isteri jadilah penawarnya
Sungguh isteri rusuk yang rapuh
Berhati-hatilah meluruskannya...


 


suhaiza_shuhaimi/AllahisEnoughforMe/Jan '12
   

No comments: