"Manusia adalah selemah-lemah makhluk yang diciptakan oleh Allah SWT.,dunia hanya sementara, akhirat adalah selamanya., be a truly muslimah..InsyaAllah.."

Friday, October 9, 2015

Jodoh dari Dia

    Siapa sangka kini aku bergelar seorang  isteri kembali. Isteri kepada seorang lelaki yang aku sendiri tidak kenali dan bersua muka walaupun sudah nekad membuat keputusan menjadi suri dlm hidup dia.

1 Ogos 2015,

Aku (Suhaiza) telah menjadi isteri yang sah kepada Mohd Khairil,suami aku kini. Sesungguhnya Allah sebaik2nya perancang dalam sesuatu perkara. Perkenalan yg hanya mengambil masa 2 bulan berakhir dgn satu ikatan yang indah. Sebetulnya baru 3 hari aku mengenali dia, aku telah sebulat hati menerima dia sbg suamiku, pengganti arwah. Sebulat hati itu aku perolehi dari petunjuk Allah swt dan gerak hati. Selama setahun aku mencari pengganti Abi kepada anak2 kecilku. Ternyata dlm beberapa yg aku kenali, dia banyak membuka pintu hati ini.

Kisah hidup dan jalan cerita kami yg serupa, kerna kehilangan org tersayang membawa kami serasi dan menarik antara satu sama lain ingin mengenali. Serius aku katakan, Allah telah menggerakkan hati ini untuk menerima lamaran darinya. Ternyata beberapa persamaan antara aku dengan dia, dan peristiwa2 yang kebetulan antara kami membuatkan kami yakin, antara kami masing2 adalah jodoh yg telah ditakdirkan.

Kali pertama aku berempat mata dengan dia, aku agak ragu2 kerna penampilan dia tidak spt mempunyai anak tiga. He looks different daripada gambar yg aku lihat sebelum ini. But when I start talking with him, yes it is! He's Mohd Khairil, the one yg aku kenal before ni. Alhamdulillah. Syukur tak terhingga. Paling aku rasa sgt2 rendah diri bila berhadapan dgn dia sebab .... he good looking! Macam tak sepadan dgn aku yg banyak kurang ni.

First kami jumpa, he proposed me! Melamar aku menjadi isterinya. Kejutan yg bg aku tersangatlah indah. Dengan senaskhah Al-Quran, he gift it to me and waiting for my answer. At the last, aku definitely say yes! Alhamdulillah. How semua ini boleh berlaku coz Allah yang kehendaki ianya berlaku. Kami tak bercinta dan hanya berjumpa 4 kali before kami nikah. Itu pun 2 kali bersua ditemani mak ayah. I think pertemuan kami tersangatlah indah dan penuh dengan hikmah. Hanya kerna ingin berkongsi kisah hidup masing2 sesama kami, akhirnya Allah mentakdirkan hati kami terbuka menerima antara satu sama lain.

Aku ingat lagi 5 syarat yg dia letak if ingin menjadi calon isterinya:

1. Taat kepada Allah, Rasulullah dan suami.
2. Boleh menerima anak2nya
3. Boleh menguruskan rumahtangga (if aku xsilap lah)
4. Mesti cantik dan seksi (seksi tu subjektif, katanya if pandai layan suami pun dah seksi..ahaha)
5. Kuat jiwa ( yg syarat ini lah katanya paling susah nak cari pada seorang wanita yg at the last dia jumpa ada pada aku )

Banyak benor syaratnya kan! Sejujurnya aku tidak lah ada apa2. Aku banyak kurang dan insan biasa2 sahaja. Aku bersyukur dia boleh menerima aku seadanya. Dia banyak membimbing dan memenuhi hati2 aku dengan bahagia yg selama ini aku cari. Mencintai dia sbg seorang suami membawa aku sentiasa mencintai pemberi rasa cinta di hati ini, Allah SWT. Dekat aku dengannya, mendekatkan aku pada Dia. Itu sebenar2 cinta hakiki bagi aku. Indahnya selama 2 bulan yg baru ini bersama dia, aku telah melalui pelbagai rasa dan ujian yg manis. Yang pada aku ujian ini satu anugerah yg tak terhingga dari Dia. Dengan kehadiran anak2 comel kami, bertambah indah dan ceria kehidupan kami as sebagai sebuah keluarga. InshaAllah.. Semoga Allah sentiasa bersama kita menempuhi segala ujian dan dugaan, membesarkan anak2 dan segalanya kerna Allah SWT. Amin ya rabb.

Dear my dearest husband,
Thanks a lots because menaikkan kembali darjatku di sisi Allah swt.
Thanks a lots because memberi aku peluang jika aku pergi menghadap Dia nanti, pergi ku dalam keadaan mempunyai redha seorang suami.
Thanks a lots because membuatkan semua perbuatanku, pekerjaanku, layananku, rasa di hati ku ini sebagai satu ibadah yang mempunyai ganjaran pahala yang besar di sisi Allah SWT.
Thanks a lots because jadikan saya seorang isteri kepada seorang lelaki...
I love u very much more than u dont know it..
Sampai ke syurga cinta ini akan selamanya untuk kamu, suami ku..
Mohd Khairil...Suhaiza_Shuhaimi/AllahisEnoughforMe/9 Oct '15/at teacher's room with feeling miss u so much


No comments: