Hujung minggu baru-baru ni, dapat juga ana makan kek Tiramisu, alhamdulillah.. Teringin sgt2. Sejak balik bercuti 3 bulan yg lalu, ana x dpt nk mam tiramisu sbb xde yg nk temankan pegi beli. =) Nseb bek dpt juga mam,.walau x sama sedap mcm yg ana selalu beli di KL. ni ngah belajar cm ne nk buat kek Tiramisu, harap-harap jadi la..^_^
Resipi Kek Tiramisu Simple
- 1 biji sponge kek atau apa2 kek
- 250ml whipping cream
- 200ml cream cheese
- 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
- 1 sudu makan serbuk nescafe
- serbuk koko untuk hiasan
- Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
- Satukan gula, cheese dan cream
- Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
- Potong kek pada 2 bahagian
- Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
- then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
- Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
- kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar…
- Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya…
- p.s yg kek bulat kicik tue, kite guna mould donat. Letak kek dulu, pastu letak krim. Biar dlm peti kejap sebelum keluarkan mould.:)
kredit utk Abi,.yg sgt baik hati dan prihatin..ehe ^_^
No comments:
Post a Comment